Ha en checklista när journalisten ringer

Checklista när journalisten ringer

”Medietränad? Det är sånt som makthavare gör för att inte svara på frågor.” 

Bra medieträning hjälper dig att svara bättre i intervjuer och ge ett förtroendefullt intryck. Att hålla ihop tankar och meningar, säga det som är viktigt, känna lugn och kunna möta journalisten öppet. Att svara på den faktiska frågan, men samtidigt nyansera och föra fram det som du och din organisation har att säga. 

Vi har idag enormt många fler och nya typer av medier, med ett mycket högt tempo i nyhetsförmedlingen. Med förändringen kommer också möjligheter. Det stora antalet medier och de korta tiderna gör att det  finns plats för fler att medverka i media. Under den allt kortare tiden vi får prata vill vi så klart hinna säga det vi vill och ska. Det är här medieträningen kommer in. 

Är du redan förberedd och kan svara på frågor direkt när journalisten ringer? Perfekt! Annars har du en liten hemläxa att göra.

Här är en checklista du kan ha när journalisten ringer: 

  1. Be att få återkomma – kom överens om när du ska ringa upp. Ta ingen intervju på stående fot. 
  2. Innan du lägger på, fråga kort vad det gäller. Ta reda på vem journalisten är och varför hen vill tala med just dig. 
  3. När du lagt på, skaffa fram så mycket fakta som möjligt. Vad vet du om journalisten och mediet? Vad vet du om ämnet – behöver du uppdatera dig? 
  4. Bestäm vad du vill ha sagt under intervjun. Är dina ord och formuleringar begripliga och vad backar upp ditt budskap? 
  5. Testa budskapen mot en vän eller kollega. Lyssna på feedbacken och jobba igenom budskapen en gång till. 
  6. Ring alltid upp inom den tid du och journalisten kommit överens om. Ha förståelse för mediers deadlines. 

Träna, träna, träna

I intervjun svarar du såklart på journalistens frågor, men det finns också metoder och tekniker för att styra in på det du anser är viktigt i sammanhanget. Är du inte född med oerhörda talanger på området så behöver du absolut träna på intervjusituationen. När vi på Cloudberry medietränar chefer, experter och andra talespersoner så gör vi det i verklighetstrogna situationer med journalist. Alla har olika förutsättningar för att möta media, men alla kan också bli tryggare och vassare i intervjusituationen. Som alltid: Det du tränar på blir du bättre på. 

Eva Rosengren

Text: Eva Rosengren