The Tokyo Toilet, arkitekt Shigeru Ban.

Tokyospaning #1: Att gå på toaletten

Teknik och stadsbyggnad är i ständig utveckling. Vad händer i Tokyo? Vår medarbetare Said Karlsson, journalist och fotograf, är bosatt i den japanska huvudstaden. En gång i månaden kommer Said dela med sig av spännande exempel på stort och smått som påverkar livsmiljön i världens största storstadsområde, med fokus på sådant som han tycker att vi i Sverige borde inspireras av.

Att gå på toaletten ska vara en upplevelse

Tokyo. Världens största storstadsområde, kan vid en första anblick kan te sig som ett svårgreppbart myller, i synnerhet från oss med rötter i sparsamt befolkade Sverige. Stor-tokyo är till ytan ungefär lika stort som Skåne, och där trängs 32 miljoner människor, mer än i hela Norden. Men zoomar man in på gatunivå är det en av världens bästa platser att bo på. Mycket tack vare att så mycket av det som är viktigt i vardagen ”bara funkar”, och som bidrog till att jag gjorde den här platsen till mitt hem för över femton år sedan.

Stora och små detaljer gör att jag ofta känner närmast en tacksamhet över att bo på en plats där så mycket är så bra. Den höga säkerheten, den goda maten och världens bästa infrastruktur i all ära, men senaste gången jag upplevde glädje över att bo i Tokyo var när jag nyligen behövde uppsöka en offentlig toalett under en promenad i stadsdelen Shibuya.

Orsaken till glädjen? Ett litet bås med färgglada genomskinliga väggar, som frostas och inte går att se igenom när dörren är låst. Toaletten är en av 17 som ingår i projektet ”The Tokyo Toilet”, med målet att förbättra kvaliteten och tillgängligheten på de offentliga toaletterna i stadsdelen. Projektet är ett samarbete mellan en rad kända arkitekter och designers med syftet är att skapa platser som alla kan använda – oavsett ålder, kön eller funktionshinder.

Resultatet är en samling arkitektoniska mästerverk som närmast utmanar våra föreställningar om vad en offentlig toalett kan vara. Från trähyddor i skogen, till minimalistiska vita lådor, via färgglada origami-former och futuristiska sfärer – toaletterna är närmast att betrakta som små konstverk som berikar stadsbilden och bjuder in besökarna till en unik upplevelse, formgivna av stjärnor som Kengo Kuma, Tadao Ando och Shigeru Ban. Som alltid här i Japan är toaletterna gratis att använda.

Investeringen tycks redan ha gett önskat PR-resultat, då projektet omnämnts i flera av världens största tidningar och magasin. En snabb sökning på Youtube visar bland annat en video som i skrivande stund visats över tio miljoner gånger. Toaletterna har även blivit något av en sevärdhet som lockar såväl turister på besök i staden som influerare från när och fjärran.

Syftet med just de transparenta toalettväggarna är, enligt arkitekten Shigeru Ban själv, förbättrad säkerhet och hygien. Genom att se igenom väggarna kan användarna kontrollera om det finns någon inne i båset eller om det är rent och välutrustat. Dessutom skapar de färgglada glasväggarna ett vackert ljusspel på natten som lyser upp den omgivande parken.

Text: Said Karlsson