Almedalen

Techscenen tar plats i Almedalen

Typiskt för politikerveckan i Visby är att många känner att deras fråga fick allra mest uppmärksamhet. Eller ingen alls. En stor mängd filterbubblor trängs på samma yta. För oss var det tydligt att techbolagen och frågor om digitalisering, AI och startupföretag stod högt på agendan.

Google hade precis som tidigare år en egen scen, Google Sessions, centralt i Visby. Där arrangerades bland annat Open Mic i samarbete med designbyrån Doberman. Flera framtida förändringsledare som Galit Ariel, Indy Johar och Marwa Dabaieh bidrog med klokskaper om augmented reality, komplexa system och hållbart byggande.

På torsdagen bjöd Hack for Sweden och Google Cloud in till samtal om framtidens digitalisering och medborgardriven innovation. Då passade civilminister Ardalan Shekarabi på att presentera nyutnämnda generaldirektören för nya Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Anna Eriksson, nuvarande utvecklingsdirektör på Lantmäteriet.

Entreprenörstävlingen Serendipity Challenge höll till på strandpromenadens techscen och lyckades hålla ett späckat schema hela veckan med inspirationsföreläsningar och pitchar från de tävlande företagen. Kognity blev Årets startup 2018 medan Matsmart utsågs till Årets tillväxtbolag 2018.

Almedalsveckan är slut för i år – valåret 2018. Tyvärr har samtalen kommit i kläm bland våldsamma nazister som ropar på yttrandefrihet medan de skrämmer andra grupper till tystnad med kameror, hat och hot. Hur veckan kommer att se ut nästa år är svårt att förutse, men många har börjat fundera på om det här är rätt arena även i fortsättningen.

”Future of Work in a Digital Age” – panelsamtal med Matt Brittin, Mikael Damberg, Helena Stjernholm, Johan Söderström och Maria Rankka. Foto: Google Cloud