Fixa en stilren presentation med Powerpoint eller Google Slides.

Fem tips som får din presentation i Powerpoint och Google Slides att se proffsig ut

Det är inte alltid enkelt att få till en stringent och stilren presentation med Powerpoint eller Google Slides. Men det finns några enkla knep som kan hjälpa dig på vägen.

Cloudberry listar här fem tips som gör att dina nästa slides sticker ut från mängden.

Var konsekvent

En bra presentation kännetecknas av att färgval, typsnitt, storlekar, och radavstånd ser likadana ut på varje bild. När du bygger din presentation måste du motstå frestelsen att låta din inre konstnär få fritt spelrum. Less is more. Om ditt företag eller din organisation inte har en mall som du måste använda, välj en med enkel bakgrund. Välj standardiserade sans serif-teckensnitt som Arial eller Helvetica Neue som fungerar på de flesta datorer och som är lätta att läsa. På tal om teckensnitt – välj max två eller tre som du använder. Och du bör använda dem konsekvent. Det betyder samma teckensnitt för alla rubriker och samma teckensnitt för all brödtext.

Använd inte för mycket text

”Skriv kort, helst inte alls” är ett uttryck som Expressens Sigge Ågren ska ha myntat en gång i tiden. Det är en uppmaning som även gäller när man gör presentationer. En av de viktigaste sakerna att komma ihåg är att PowerPoint och Google Slides är verktyg för att stödja din berättelse. Ha max en story per slide och endast ett fåtal punkter om du har med en punktlista. Detta får din publik att fokusera på dig istället för bilderna på skärmen.

Se till att allt linjerar

Ibland ska man ta ut svängarna. Men generellt finns det inget värre än när textrutor och “dragarbilder” hoppar runt från slide till slide som man visar upp. Se till att allting linjerar från början och sitter där det ska oavsett vilken bild det handlar om. Det ger ett konsekvent och proffsigt intryck. Använder du en företagslogotyp i något hörn ska den sitta på millimetern rätt på varje slide.

Strössla med visuella element

Bilder bör väljas noggrant för att förstärka ditt budskap – de kan göra så mycket mer än att bara piffa upp dina slides. Bilder kan bidra med att ge ett proffsigt intryck. Inte minst om du använder dig av välkomponerade stockbilder från exempelvis Unsplash eller Pixabay som är gratis att använda. Kom ihåg att credda fotografen, speciellt om det är en bild med en Creative Commons-licens. Det visar att du har koll.

Kill your darlings

”Kill your darlings” är ett råd de flesta skribenter, författare och journalister känner till. Det betyder i korthet att man med fördel kan plocka bort element som är bra men som förstör – eller inte bidrar till – helheten. Det är även ett gott råd till den som håller på att skapa en presentation i Powerpoint eller Google Slides. Känns någon bild oklar – var inte rädd för att radera den. Om du inte riktigt vågar kan du först prova med att dölja den aktuella bilden och känna efter.

Sådärja! Lycka till med din nästa presentation – det kommer gå galant.