Fem tips när du ska filma med mobilen

Smarta telefoner har idag proffsiga kameror och ger dig även möjlighet att spela in högupplöst video. Men det räcker inte med en bra smartphone för att skapa snyggt rörligt content.

Smarta telefoner har idag proffsiga kameror och ger dig även möjlighet att spela in högupplöst video. Men det krävs mer än en bra smartphone för att skapa snyggt rörligt innehåll. Du behöver tänka på ljud och ljus för att kunna skapa något som i slutändan upplevs som proffsigt.

1. Skaffa en extern mikrofon

Det finns inget värre än att titta på ett videoklipp där ljudet är burkigt och hörs dåligt. Genom en investering på några hundralappar kan du få en habil riktad mikrofon som gör ljudet avsevärt mycket bättre för din publik. Om du ska göra intervjuer kan det vara värt att investera i en mygga eller två, likt SC6-L Mobile Interview Kit från australiensiska Røde som vi har på kontoret.

2. Använd en tripod

Det finns undantag så klart – men för det mesta ser ett videoklipp mer professionellt ut om det filmats med en stadig hand. Framförallt om du spelar in en intervju med en person. Ett enkelt kamerastativ ser till att du blir kvitt skakiga rörelser och gör att det du filmar håller en stabil nivå – bokstavligt talat. Vi gillar bland annat Manfrottos tripods om du går vilse i djungeln av utrustning.

3. Tänk på exponering och fokus

Smarttelefoner och digitala kameror brukar automatiskt justera exponering och fokus. När du spelar in vill du ha mer manuell kontroll för att undvika att det du filmar blir överexponerat eller att det inte är i fokus. I din telefons inbyggda kamera-app kan man styra och ställa mycket. Men störst valmöjlighet för att tweaka bländare och skärpa (bland mycket annat) får du genom dedikerade videoappar likt Filmic Pro.

4. Hur ser det ut med ljuset?

Rätt belysning har en stor inverkan på smartphonekameror eftersom de har mindre bildsensorer och objektiv. Försök så mycket som det går att filma i upplysta miljöer eller utomhus. Detta hjälper till att undvika onödiga skuggor och korniga områden i din video. Samtidigt bör du vara försiktig så att du inte riktar kameran direkt mot starka ljuskällor, vilket kan ge oanvändbara överexponerade bilder och linsfällning. Det kan även vara värt att titta på tillbehör likt externa ljuskällor om du ska genomföra intervjuer.

5. Se till att vara förberedd

Innan du börjar spela in dina videor, se till att du har alla redskap du behöver. Allt från rekvisita, manus, skådespelare till miljöer där du ska filma. Se också till att din telefon är fulladdad och att du har tillräckligt med lagringsutrymme (tillgängligt minne) för att lagra bilderna. Högupplösta videofiler kan bli stora och kan tömma ett batteri snabbt. Ta gärna med en powerbank om batteriet skulle sina – hängslen och livrem! Tänk även på att det kan vara en idé att sätta telefonen i flygplansläge för att slippa bli störd av telefonsamtal.

Foto: Adam NieściorukUnsplash