Panelsamtal i Almedalen: Hur kommer sakernas internet att påverka framtidens samhällsbyggnad och bostäder?

1200_banner_BIOT

Blir framtidens samhällsbyggnad och bostäder bättre med hjälp av Internet of things (IoT) – sakernas Internet? Kan vi spara pengar och energi? Kan vi skapa öppna och demokratiska system som ger nya typer av hållbara affärer och funktioner? Eller tar vi en risk som lämnar över kontrollen och ökar beroendet av system som registrerar våra rörelser och lagrar våra uppgifter?

Det är huvudfrågorna under ett panelsamtal som arrangeras av kommunikationsbyrån Cloudberry Urban Souls på Samhällsbyggararenan i Almedalen, den 1 juli kl. 8:00–9:00.

Samtalet leds av Anna Kelly, PwC Sweden, rådgivare och konsult med närmare 20 års erfarenhet av förändringsarbete och digitalisering inom offentlig sektor, regeringen och näringslivet.

I panelen medverkar:

  • Per Bjälnes, BIM-strateg på Tyréns och representant för föreningen BIM Alliance. Han är en av landets ledande experter på IoT inom samhällsbyggande och presenterar fler aktuella och konkreta exempel. Han leder nu ett projekt där Tyréns tillsammans med Yanzi och INTEL slagit världsrekord i att installera sensorer på det egna huvudkontoret, för att sedan studera hur man kan använda IoT där det behövs och ger nytta.
  • Cattis Carlén, arbetar som markstrateg och konceptutvecklare för unga vuxna hos Riksbyggen. Hon är samhällsplanerare och kulturgeograf med stort intresse för hur samhällsbyggnad- och bostadsutveckling kan kopplas ihop med digitala verktyg och tekniska lösningar.
  • Jonas Söderström, konsult på inUse Experience, debattör och internetveteran. Har sedan mitten av 1990-talet arbetat med användbarhet i datasystem och med webben. Ett stort antal företagskoncerner, organisationer, myndigheter och den tidigare regeringen finns bland uppdragsgivarna. Gav nyligen ut uppmärksammade boken ”Jävla skitsystem”.
  • Conny Wahlström, statssekreterare hos bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (mp). Han har tidigare varit chef för RFSU:s nationella enhet och jobbat som kanslichef för Miljöpartiet i Stockholms stad och även i regeringskansliet år 2002–2006 då Miljöpartiet och Socialdemokraterna samarbetade.

Det blir också andra inslag – bland annat en förinspelad kortintervju med Per Adamsson, Strategy and Business Development Director på Volvo Group Telematics. Han delar med sig av sina tankar kring vad samhällsbyggare kan lära av fordonsindustrin gällande IoT.

– Vi vill under detta panelsamtal ta upp hur samhällsbyggare kan förhålla sig till IoT och vad de kan lära av fordonsindustrin, Internet-sektorn och andra som ligger i framkant, säger Jörgen Hallström, konsult och VD på Cloudberry Urban Souls.

– Vi vill försöka ge en översikt av vilka praktiska tillämpningar inom Building IoT (BIoT) som finns idag och diskutera hur samhällsbyggare kan komma igång med dessa på ett klokt sätt. Dessutom vill vi beröra de politiska dimensionerna på en fördjupad digitalisering av fastigheter och bebyggelse.

Tid: onsdag den 1 juli. Frukost från kl. 07.30. Seminariet inleds kl. 08.00 och pågår högst en timme.

Plats: Samhällsbyggararenan i Almedalen, Strandvägen 4 (intill kongresshallen Wisby Strand).

Samhälls

Läs mer om panelsamtalet om Internet of Things i Almedalen och Cloudberry Urban Souls på cloudberry.se/urbansouls.

Länk till information om inslaget i det officiella Almedelsprogrammet: www.almedalsveckan.info

För mer information kontakta Jörgen Hallström, Cloudberry Urban Souls, jorgen@cloudberry.se, 070-644 69 03.